Liike on lääkettä ikääntyvälle

 

Ihmisen kehon solujen uusiutuminen hidastuu jo 30 ikävuoden jälkeen. Ikääntyessä ihmisen kehon toiminnat hidastuvat, rasituksen jälkeinen palautuminen vaatii enemmän aikaa. Nuoruusiän liikkumistottumukset vaikuttavat elimistössä vielä myöhäiselläkin iällä. Aktiivisti liikuntaa harrastanut ihminen voi vanhana paremmin kuin liikuntaa harrastamaton.

"Terve sielu terveessä ruumiissa" on ollut tunnettu totuus jo antiikin ajoilta. Oman kehonsa hyvinvointiin kannattaa panostaa, jotta mieli pysyy terveenä. 

Ihminen kokee monenlaisia menetyksiä ikääntyessään. Eläkkeelle siirtyessä on luovuttu suurelta osin työn tarjoamista ihmiskontakteista. Ystäväpiiri saattaa kutistua ystävien sairastuessa. Erilaiset nivelvaivat ovat vaikeuttamassa liikuntaharrastuksia. Ihmiseltä voi alavireisen mielen takia jäädä pois halu liikkua ja huolehtia itsestään.

Ikäihminen voi saada fysioterapeutilta, kehon asiantuntijalta, ideoita ja kannustusta toimintakyvystä huolehtimiseen. Tärkeitä seikkoja toimintakyvyn säilymiseen ovat luuston lujuudesta huolehtiminen, lihasvoima, liikkuvuus, painonhallinta, hengityskapasiteetin säilyttäminen, sosiaalisista suhteista huolehtiminen ja positiivinen mieli.

  • Luuston lujuuteen vaikuttavat kuormittaminen ja riittävä kalkin ja D-vitamiinin saanti. Liikunta, jossa syntyy kuormituksia kehon pitkille luille, vahvistavat luiden lujuutta. Jos ikääntynyt ei pysty kävelemään, niin luita voi kuormittaa seisten tukeutuen käsillä esim. pöytään.
  • Lihasmassaa, siis voimaa pystyy kasvattamaan ikääntynytkin ihminen. Säännöllinen, 2-3 kertaa viikossa tapahtuva voimaharjoittelu riittää ylläpitämään lihasvoimaa. Voimaharjoittelussa voi käyttää vastuksina kuminauhoja ja puntteja. Oman vartalon painokin on hyvä vastus voimaharjoittelussa. Esimerkiksi tuolista ylösnousut on hyvä voimaharjoittelu jaloille.
  • Liikkuvuuden säilyttämiseen riittää päivittäiset laajat liikkeet. Vartaloa voi taivutella kaikkiin suuntiin istuen tuolissa pöydän ääressä. Käsien nostot mahdollisimman ylös voi ottaa säännölliseksi tavaksi vaikka aamupesujen yhteyteen, tai tiskatessa pitää huolta, että kurkottaa kädet ylähyllylle. Selän ja niskan liikkuvuuden säilyttäminen on ennaltaehkäisyä huimauksille.
  • Painoa voi pyrkiä hallitsemaan muistamalla syödä vähän, mutta säännöllisesti ja monipuolisesti. Ruokahaluttomuudelle on ulkoilu hyvä hoito. Reilu nälkä ehkäisee herkuttelun tarvetta.
  • Hengityskapasiteetista voi huolehtia pitämällä rintakehänsä liikkuvana (jotta yhdellä sisäänhengityksellä saa mahdollisimman paljon happea), ulkoilemassa raikkaassa ilmassa ja kuormittamalla hengitys- ja verenkiertoelimistöä säännöllisesti 2-3 kertaa viikossa vähintäin 30 minuuttia. Liikkumisen vauhdin ei tarvitse olla kova. Pitää pystyä puhumaan samalla kun kävelee. Liukkaana vuodenaikana ovat liukuesteet kenkiin hyvä turvavaruste.
  • Ihminen on sosiaalinen eläin. Toisten ihmisten tapaaminen, ajatusten vaihto ja railakkaat naurut silloin tällöin pitävät mielen valoisana. Kotoa tulee harvoin kukaan ketään hakemaan. Ihmisen on parasta vain itse lähteä liikkeelle puuhailemaan toisten kanssa asioita, joista pitää. Harrastukset ovat tärkeitä virkeyden ylläpitäjiä.

 

Jos Sinulla, ikääntynyt kanssaihmiseni, on liikkumiseesi ja toimintakykyysi liityviä ongelmia ja kysymyksiä, tule vastaanotolleni. Olen Sinua varten.

                                                    Tervetuloa!